Något som grämer  mig så otroligt mycket är att jag inte använde sele på Hajja när hon var valp. Mest för att jag var lat det är så jobbigt att ta på och av sele ( nä verkligen inte egentligen..) och för att jag gillar halsband tycket det är fint. Vid skade tillfället var hon dessutom mellan två storlekar. där av hade hon ingen sele som passade.
Men det misstaget kommer jag aldrig göra om i hela mitt liv då jag är helt övertygad om att hennes skador hade varit betydligt mindre om hon haft sele i stället för bara halsband.
Det som hände var att hon jagade ett löv alltså kastade sig helt oförberätt ut i kopplet och när det tog stopp flög hon upp i luften och landade med båda bakbenen rakt och samt nacken bakåt.
Hade jag på något sätt hunnit reagera hade jag så klart släppt kopplet och även det hade säkert minskat den extrema kraften på nacken.
Men valpar är ju lite som popcorn och rätt oberäkneliga ibland ( hon var i alla fall ett riktigt popcorn) även om jag hade lärt henne att gå hyffsat i koppel kunde hon ju få för sig att kasta sig iväg ibland helt oförberätt och alldeles onödigt.
När detta hände visste jag på en gång att det gick riktigt riktigt illa men det enda man kunde se var då en stukad tå. Valpskelett är ju mjuka och när hon växte så kan man nog säga att det växte fel visst skulle jag kollat upp henne mer men hon visade ju bara symtom från just det bakbenet där tån var trasig så givetvis lyssnade jag på veterinärerna och lät det vara men ända sen den dagen har känslan om att nåt är fel legat och gnagt i bakhuvudet.
Under en lång period var hon helt bra om man bortser från en liten skum rörelsestörning men när hon vuxit klart blev problemen större större och på den vägen är det.
Jag har skrivit om detta innan men många har frågat  vad som hände och nu hoppas jag alla läser detta och blir mer motiverade till att använda sele på sina valpar !!

Jag kom efter detta i kontakt med Maria som har Merny jag ville ha en sele som satt bra och inte var så svårt att få på och av Hajja blev väldigt känslig för tryck och hatade verkligen att ha sele på sig men den första merny selen hon fick gick bättre och jag fick den gjord precis som jag ville med två spännen så jag slapp trä ur och i ena frambenet som det är på dom flesta Y selarna i efterhand kan jag ju förstå varför hon hade så svårt för det men ja det är lätt att vara efterklok!
Så när Qlura kom till flocken var jag helt bestämd med att hon skulle ha sele alltid tills jag visste att hon kunde sköta sig i koppel hur trist det än är ( det går ju liksom inte att ha fem sex snygga selar att byta mellan blir lite dyrt..) så jag bad maria göra en valp sele åt henne som hon kunde växa i och den blev så himla bra from att hon kom  tills nu vid 6 månaders ålder sitter den fortfarande lika bra 180 riksdaler är en billig försäkring!
Så ja jag har i alla fall lärt mig av mina misstag och man kan ju ha halsband på ändå för at det är fint!

One thought on “Jag vill slå ett slag för valpsele!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *